Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Държавните глави от „Арайолуш“: ЕС има остра нужда от дългосрочно и координирано вземане на решения

[post-views]
Държавните глави от „Арайолуш“: ЕС има остра нужда от дългосрочно и координирано вземане на решения

1473934845Множеството кризи пораждат остра нужда от дългосрочно и координирано вземане на решения в Европейския съюз. Днес по-важно отвсякога е да покажем сътрудничество, защото Европа не може да изпадне в криза на ценностите и на солидарността. Всички искаме функциониращ ЕС и всеки трябва да допринесе за възстановяването на доверието към европейските институции. Това заяви вчера държавният глава Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с лидерите на държавите от ЕС от групата „Арайолуш“. 
Лидерите на България, Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Словения, Унгария, Германия и Финландия се обявиха за единен общностен подход при преодоляването на актуалните кризи, породени от миграционната вълна, референдума за излизане на Великобритания от ЕС, ниското доверие на европейските граждани към институциите и редица други. 
„Имахме честен и открит дебат по проблемите и кризите, с които се сблъскваме, и поставихме въпроса коя от кризите може да бъде устойчиво решена. Илюзия е, че националните държави могат да се справят самостоятелно. Единственото работещо решение е общоевропейското. Казахме „да“ на ЕС, вярваме в неговия потенциал. Искаме функционираща Европа. Проблемите трябва да се посочат, а не да се замитат и да се оставят на следващите поколения“, подчерта Росен Плевнелиев.
Лидерите от „Арайолуш“ са единодушни, че няма лесно и бързо решение на проблемите, свързани с миграционния натиск върху ЕС. „Единни сме, че сигурността на европейците днес е тотален приоритет. Ще засилим контрола върху външните граници на ЕС. Неконтролируемото преминаване на европейските граници е неприемливо, а споразумението на ЕС с Турция, колкото и да е крехко, работи“, обобщи държавният глава. Президентът подчерта общата воля да се работи координирано за подобряване на условията за живот в страните в кризисните региони, както и да бъдат положени решаващи усилия за спиране на конфликтите.
Президентите от групата „Арайолуш“ споделят едно мнение, че Европейският съюз не бива да бъде асоцииран само с регулации и ограничения. „ЕС е символ на свобода и на отворени граници. ЕС не трябва да се свръхцентрализира, а да стане разбираем и да адресира проблемите на хората“, допълни българският президент.
Основен акцент по време на разговорите на държавните глави от „Арайолуш“ беше ситуацията в Югоизточна Европа и напредъкът на евроинтеграционния процес на страните от Западните Балкани. Лидерите констатираха напредъка на историческата трансформация на страните от региона, където е налице „безпрецедентно ниво на сътрудничество“.
Президентите на парламентарните републики от ЕС считат също така, че референдумът във Великобритания изпраща притеснителен сигнал към страните от Западните Балкани по отношение на тяхната интеграция със Съюза. „Затова усилията за ускоряване на интеграцията с ЕС ще изпратят позитивен сигнал. Вратите на ЕС са отворени и перспективата е налице“, каза още президентът Росен Плевнелиев след края на срещата в резиденция „Бояна“ в столицата. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024