Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът: Днес не е време за национален егоизъм

[post-views]
Президентът: Днес не е време за национален егоизъм

3-3„Нашата основна цел е да не позволим Европа да изпадне в криза на ценности и липса на солидарност и единство. Трябва да стоим рамо до рамо, без значение дали говорим за миграция или за сигурност“, заяви в Пловдив президентът на България Росен Плевнелиев в словото си при откриването на 12-ата среща на държавните глави на страните от групата „Арайолуш“, на която Стария тград бе домакин.
Срещата протече в Етнографския музей при невиждани досега в Града под тепетата мерки за сигурност заради събирането на толкова много президенти на едно място. От съображения за сигурност и по заповед на НСО всички контейнери за боклук по маршрута на височайшите гости в Стария град по ул. „Съборна“ и „Княз Церетелев“ бяха преместени на съседни улици, а всички подстъпи към резервата бяха блокирани от полиция и жандармерия.
Двудневната среща на ръководителите на парламентарните републики в ЕС бе посветена на бъдещето на обединена Европа и Балканите, както и на предизвикателствата, пред които днес сме изправени – миграционната криза, борбата с тероризма и Европа след проведения референдум във Великобритания за напускане на ЕС. „Днес повече от всякога европейските държави се нуждаят от единство и всеки лидер е длъжен да допринесе за неговото постигане. Днес не е време за национален егоизъм, защото нито една от кризите не е по силите на една държава“, декларира пред колегите си българският президент.
В словото си Росен Плевнелиев посочи, че в ЕС паралелно протичат 11 кризи, като най-опасна от всички е моралната, която се изразява в оспорване на европейските ценности и липса на солидарност и единство за постигане на устойчиви решения: „Днес Европа се сблъсква с повече проблеми откогато и да е било в годините след Втората световна война и за съжаление в този решителен момент ЕС изглежда слаб и разделен. Останем ли само в полето на геополитиката и тяснонационалните интереси, се връщаме обратно в 19-и век“, подчерта държавният ни глава. Той отново се обяви за стартирането на нови проекти за интеграция, които да укрепят единството в ЕС. Плевнелиев посочи, че гражданите на ЕС приемат мира, отворените пазари и граници за даденост, но са притеснени от миграцията, тероризма, безработицата, бюрокрацията, все по-ниската представителност и легитимност на политическите елити и от загубата на национална идентичност.
Пред лидерите от групата „Арайолуш“ Плевнелиев определи като опасно преминаването на границата на популизма от все повече европейски политици, както и залитането на много граждани по аурата на силни лидери, подценявайки най-важното – институциите и закона. „Всеки от нас трябва да допринесе за възстановяване на доверието в европейските институции. Брюксел не е удобно извинение за национални провали“, заяви още президентът.

Най-ново

Единична публикация

Избрани