Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български кинодесант в Америка

[post-views]
Български кинодесант в Америка

drago-sholev
Драго Шолев
От утре до 22 септември на Международния кинопродуцентски форум в Бруклин, Ню Йорк, ще представи сред 160 кинопроекти в развитие от 25 държави – заедно с 3 български: „Рибена кост“ на Драго Шолев, „Възвишение“ на Виктор Божинов, „Нанук“ на Милко Лазаров. Тематичният филм-омнибус по разкази на Георги Господинов „8 минути и 19 секунди“, също заминава за Ню Йорк, за да търси подкрепа в киноразпространението.
Директорът и основател на фествала актрисата Жана Караиванова заедно с режисьорите и продуценти Милко Лазаров, Веселка Кирякова, Драго Шолев, Росица Вълканова, Антоанета Бачурова  ще представят лично избраните проекти в Ню Йорк.
12-ото издание на фестивала на българското кино „София Индипендънт Ню Йорк“ ще се проведе съпътстващо от 19 до 24 септeмври т. г. и ще покаже в селекцията си едни от най-успешните нови български игрални филми: „Прокурорът, защитнкът, съдията и неговия син“ на Иглика Трифонова, „С лице надолу“ на Камен Калев, „Събирачът на трупове“ на Димитър Димитров , „Жажда“ на Светла Цоцоркова,  „Каръци“ на Ивайло Христов, както и нашумелият „11А“, и българско-македонската продукция „Лазар“. Те ще бъдат прожектирани в едно от топ кината в Манхатън – „Синеполис Челси“ („Челси Боу Тай  Тиатър“). Ще присъстват и много български гости.
Седмицата на независимото кино се провежда и организира от Independent Filmmaker Project (IFP) – най-голямата организация за независимо кино в САЩ. Партньори са „Берлинале Сънданс“ и  „Торино филм лаб“, а участието на българските проекти е спонсорирано от партньорите на фестивала „Зайтгайст Венчърс“.
helen-mirren-gotham-independent-film-awards
Хелън Мирън

Форумът със своите 160 творби е място за находки в киноиндустрията. Селектират се проекти – оригинални и провокативни, с широк спектър от бюджети, жанрове и смисли. Неамериканските могат да кандидатстват за форума само чрез своите международни партньори, сред които от тази година е и „София Индипендънт Филм Фестивал“. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани