Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За 12-и път анимация във Варна

[post-views]
За 12-и път анимация във Варна

“Горски цар” спечели голямата награда 

animaciaКъсометражният филм на режисьора Жорж Швицгебел от Швейцария „Горски цар“ спечели голямата награда на 12-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна. Международното жури определи филма по известната балада на Гьоте като брилянтен шедьовър.
Лентата предизвика възхищението на журито и на Института за изследване на изкуствата към БАН, и получи наградата „Анимирано наследство“ заради силата на картината, движението, музиката и съдържанието си, а също и за интерпретация на стойности от световното културно наследство. Иво Драганов – член на журито, благодари на екипа на известния аниматор Анри Кулев за организацията, а и на държавата за нейната подкрепа.
Наградата за най-добър пълнометражен филм спечели филмът „Вълшебната планина“ на режисьора Анка Дамян, а за най-добър студентски филм – руският „Болката“, с реж.Надя Федотова. Най-добър детски филм е „Ръкавицата“, коопродукция на Белгия и Франция, най-добър български студентски филм е „Само моя“ на Йоана Атанасова. Наградата за най-добър телевизионен сериал се присъди на „Така копнях за теб“, режисьор е българката Ема Вакарелова. Филмът получи и наградата на Съюза на българските художници. Наградата на Съюза на българските филмови дейци е за „Пътуваща страна“ на режисьорите Весела Данчева и Иван Богданов. 
Избрани филми от фестивала – три пълнометражни и три сборни късометражни програми, ще може да види столичната публика от 27 до 29 януари 2017 г. в кино „Люмиер“, НДК. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани