Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историческа загуба за християндемократите на Меркел на местния вот в Берлин

[post-views]
Под сянката на пандемията – Германия поема председателството на ЕС

German Chancellor Angela Merkel gesturesСоциалдемократите спечелиха местните избори в Берлин, а популистката десница от „Алтернатива за Германия“ влиза за първи път в местния парламент. Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел регистрира втора голяма загуба на местни избори в Берлин.
Това е най-лошото представяне на Християндемократите от близо 25 години. Партията на Меркел е била подкрепена едва от 17, за разлика от близо 24 -те процента на предишните избори през 2011. 
Социолози коментират, че втората поредна загуба за Меркел може да се разглежда, като тежката присъда на германците за водената от нея политика на отворени врати спрямо бежанците.
За разлика от християндемократите крайнодясната партия Алтернатива за Германия се класира трета с близо 14 процента и ще има за първи път представители в провинция Берлин.
Отделно, популистите успяха да вкарат депутати и в още девет области на страната, и вече дадоха заявка за още по-добро представяне на изборите за федерален парламент другата година.
Победител на местния вот в Берлин са коалиционните партньори на Меркел – социалдемократите, които ще са първа политическа сила, след като спечелиха 21 процента от гласовете. Доверието към тях изглежда също спада, след като на изборите през 2011г успяха да спечелят 27 на сто от гласове. След парламентарния вот в Берлин, все повече анализатори смятат, че ако традиционните партии в Германия не се събудят, със сигурност ще продължат да губят позициите си в страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани