Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въздушните течения понесоха десетки балони към Гърция

[post-views]
Въздушните течения понесоха десетки балони към Гърция

balonВ Германия бе даден старт на едно от най-старите авиационни състезания в света – надпреварата с балони с горещ въздух. 
Надпреварата започна от германския град Гладбек, откъдето излетяха десетки балони. Крайната им цел е да стигнат до Гърция и то единствено с помощта на въздушните течения.
Според правилата на състезанието, които датират от далечната 1906г, за победител се смята този екипаж, който е стигнал най-далече.
Състезанието носи името на авиатора Гордън Бенет. Тази година в него участват 48 пилоти на балони от 11 различни националности. Швейцария, САЩ, Германия, Франция и Белгия участват с по три екипа. Полша и Великобритания имат по два отбора. В надпреварата с балони участват още Холандия, Латвия, Испания, Австрия и Австралия.
Малко преди старта коментатори посочват, че тази година заради лошо време над Алпите повечето екипажи се насочват на юг. Някои от екипажите се очаква да кацнат на италианския остров Сицилия. Тези обаче, които успеят да стигнат до гръцкия остров Крит ще бъдат обявени за майстори на въздушните течения.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани