Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Сирия подложиха конвой на ООН на въздушен обстрел

[post-views]
В Сирия подложиха конвой на ООН на въздушен обстрел

siria-un-konvoiОрганизацията на Обединени нации обяви, че прекратява всички доставки на хуманитарна помощ в Сирия, след като един от конвоите й беше подложен на въздушни удари. Най-малко 12 души бяха убити при нападението, което стана часове след изтичане на договореното от САЩ и Русия едноседмичното примирие.
Хуманитарният конвой на ООН е пътувал за обсадения и отдалечен град Урм Ал Кубра в провинция Алепо. 18 от 31 камиона, превозващи храна, лекарства и други стоки от първа необходимост за 80 хилядното население на града, са напълно унищожени. По-голямата част от жертвите са шофьори.   
САЩ изразиха възмущение от случилото се. Отварянето на хуманитарните коридори в Сирия, бе обвързано с руско-американското споразумение за временно прекратяване на насилието. Малко след изтичане на примирието режимът в Дамаск обяви, че вече няма да се придържа към него. По повод последните събития в Сирия държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви:

„Руснаците трябва контролират Асад, чиито сили, както се вижда бомбардират безразборно, дори и конвои с хуманитарна помощ. Преди да направим някакво заключение около последния инцидентът ще изчакаме да съберем повече факти. На този етап не може да дадем някаква оценка.“

Неправителствената организация Сирийска обсерватория за човешките права, която следи за насилието в страната, твърди, че хуманитарният конвой е бомбардиран от руски или сирийски самолети.
Информацията не може да бъде потвърдена от независим източник.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани