Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обама в последната си реч пред ООН: Представете си, че сте бежанци

[post-views]
Обама в последната си реч пред ООН: Представете си, че сте бежанци

obama-unПрезидентът на САЩ Барак Обама обяви, че 50 страни са поели ангажимент да приемат 360 000 бежанци през 2016г. Мигрантската криза и как да се справим с последиците от нея – това бяха акцентите в последната реч на Обама като държавен глава пред генералната асамблея на ООН.
В речта си Обама помоли останалите световни лидери за момент да си представят, че техните семейства са на мястото на бежанците и ги призова да отворят сърцата си. Президентът смята, че светът може да се справи с толкова мащабно предизвикателство като бежанския проблем, единствено ако си сътрудничи.

„Представете си само, какво би било за нас, семействата и децата ни, ако ни се случи подобно нещо. Затова всички трябва да разберем, че светът може да стане едно по сигурност място, ако ние сме готови да помоганем на тези в нужда.”

Американският президент говори още за опасността от нетолерантност и изолационизъм, като не пропусна критиките към Русия.

„Ако Русия продължи да се меси в делата на съседите си, това може да й носи популярност у дома, може да разпали пламъка на национализма, но това е до време. С течение на времето тава ще се промени и ще доведе до още по-голяма несигурност по границите й.”

В допълнение на критиките си към Москва, Обама призова страните да отхвърлят авторитаризма и да работят за отворено общество.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани