Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Размирици в САЩ, след поредното убийство на чернокож от полицията

[post-views]
Размирици в САЩ, след поредното убийство на чернокож от полицията

usa-razmirici-black-killНощ на размирици в американския град Шарлът, щата Северна Каролина. Най-малко 12 полицаи бяха ранени при сблъсъци с демонстранти. Причина за протестите е поредния случай, при който бял полицай, застрелва невъоръжен афроамериканец.
През последните месеци подобни сцени са нещо обичайно за САЩ. Там  проблемът с неправомерното използване на сила от страна на полицията срещу малцинствата, не само се задълбочава, но и се разраства.
Демонстрацията в град Шарлът е част от протестната мрежа „Животът на чернокожите е от значение”. От полицията нямат обяснение, какво е провокирало агресията на хората в град Шарлът, които след като започнали да трошат полицейските коли, бяха разпръснати със сълзотворен газ. Демонстрацията става на метри от мястото, където във вторник полицай застреля Кейт Лемънт Скот, след като е объркал носената от него книга с пистолет. Властите в град Шарлът обещаха пълно разследване на инцидента. Само преди ден протести имаше и в град Тусла, щата Оклахома.Там също, но в началото на седмицата беше регистриран поредния случай с неправомерно използване на сила срещу невъоръжен афроамериканец.
Като реакция на полицейското насилие за последните няколко месеца в САЩ бяха регистрирани няколко инцидента, при които чернокожи откриват стрелба по полицията. Най-смъртоносния от тях беше в град Далас, щата Тексас, при който бяха убити петима полица, а други седем ранени.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани