Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На Каймакчалан днес всичко е спокойно

[post-views]
На Каймакчалан днес всичко е спокойно

img_0434Чувствам се войник като един от тези, които са се сражавали на този връх. Като български войник се прекланям пред саможертвата, пред изключителната смелост и героизъм на нашата войска.
Това заяви началникът на отбраната генерал Константин Попов при  отбелязването на 100-годишнината от сраженията на връх Каймакчалан на Солунския фронт по време на Първата световна война. 
В официалната българска делегация за ритуала-панихида в Нидже планина за отбелязване на годишнината бяха включени още народни представители – членове на парламентарната Комисия по отбрана, командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев и други. 
Подобна проява се провежда за първи път, по инициатива на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната.
Преди 100 г. според различни географски карти, височината на Каймакчалан е  2529 до 2532 м. В момента височината на върха е 2 521 м. Това означава, че при битката преди 100 години върхът е загубил между 8 и 11 метра в резултат на сръбските и френските оръдия.
Това е една от най-знаковите битки, които се провеждат там. През високия и стратегически Каймакчалан преминава цялата позиция на Българската армия, която се отбранява от противниковите войски. На Каймакчалан се провежда най-жестоката битка. 6000 български войници и офицери се качват там. В началото на октомври един месец по-късно слизат по-малко от 800 от тях. Било е истинска касапница и българите поради лошите метеорологични условия и изключителното напрежение от Първата световна война дават страшно много жертви. Общо 8500 български и сръбски войници са оставили костите си на върха. Все още има осколки, патрони и други свидетелства на голямата битка, която се е водила там. Интересно е, че когато гърците превземат върха, намират  много български войници замръзнали и неслучайно и към днешна дата се казва, че тези дупки на ужасите, където са били загиналите войници,  все още пазят духове. Дори през есента там е много студено, с мъгли и скреж и въпреки че в Гърция е 30 градуса, горе е 1-2 градуса.
В битката през септември преди сто години участват български, сръбски, британски, френски и гръцки войски. Каймакчалан на турски означава Господар на върховете. Той е най-високият връх на планината Ниндже, на гръцки днес го наричат Ворас и е точно на границата  между Македония и Гърция. 
img_0446Беше много вълнуваща церемония и заради това, че за първи път на такова официално ниво присъстваше гръцки генерал. На церемонията се каза, че ЕС трябва да затвори страниците на това недоверие, на претенциите на Великите сили, на всички, които през Първата световна война напразно са дали живота си в една битка, която на практика е променила много човешки съдби. Въпреки това началникът на отбраната и всички депутати отбелязаха героизма на българските войници и офицери, силата на духа, желанието на всяка цена да победят и да имат послание за бъдещите поколения и за техният героизъм. Слава богу, днес това се случи. Имаше гвардейска рота, която беше около окопите, където са се сражавали най-много българските военнослужещи. Беше много искрено, много чисто и въздействащо – много от мъжете и присъстващите плакаха на химна на България, когато прозвуча от една войнишка тръба. Това трябва да се види, наистина след 100 години е уникален шанс да се качиш на този връх. Цялата тази призрачност на битките, които са прославили 11-и пехотен Сливенски полк, подкрепен от отделни дружини на 33-и пехотен Свищовски полк. Българите  наистина са показали страхотен героизъм.
След войната там е построен сръбски параклис, а догодина там ще бъде поставена и българска мемориална плоча. 
На 5 км под върха е ски-курортът Ворас, малък, с една писта и оттам делегациите бяха извозени с джипове. Нашите бяха много по-стабилни от гръцките.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Николай Чадаров

Най-ново

Единична публикация

Избрани