Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН: Възобновените въздушни удари са оставили сирийския град Алепо без вода

[post-views]
Боевете в Алепо продължават

 

alepo-siriqПо данни на ООН в резултата на засилилите се въздушни удари над сирийския град Алепо около два млн. негови жители са останали без питейна вода. Според постъпващите съобщения въздушните удари са попречили на провеждането на ремонт на разрушената помпена станция, която подава вода на държаните от опозицията части на града. В знак на отмъщение опозицията е изключила подаването на вода в контролираната от правителствените сили западна част на града, предаде ВВС.
„Алепо умира бавно, а целият свят гледа как е отрязан от вода – още един нечовечен акт“, заяви заместник директорът на УНИЦЕФ Джъстин Форсайт. Според представителя на организацията на ООН Кирън Дуайър отсъствието на вода може да има катастрофални последствия за местните жители, които са принудени да използват застояла вода, което увеличава риска от заболявания. Той добави, че водата е станала оръжие в ръцете на всички страни от конфликта. 
Помпената станция, подаваща вода към държаните от опозицията райони на града бе разрушена в четвъртък, а по-нататъшните удари са попречили на ремонта ѝ. „Водата не достига нито до жителите на източната част на Алепо, нито на тези от западните райони. Няма вода на практика за всичките малко по-малко от два милиона жители на града“, добави Дуайър. 

Източник: Фокус/Виктор Турмаков
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани