Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

През 2024 г. започва заселването на Марс?

[post-views]
През 2024 г. започва заселването на Марс?

marsАмериканската частна космическа компания „Спейс Екс”  представи плановете си за комерсиалното колонизиране на Марс. Изпълнителният й директор Илон Мъск се надява заселването на Червената планета да започне през 2024 г.
Шефът на „Спейс Екс” Илън Мъск представи подробните си планове за колонизирането на Марс на 67–я международен астрономически конгрес в Гуадалахара. Според него най-голямото предизвикателство пред подобно начинание е неговата цена.

“ Ключът към постигането на тази цел е да е колко се може по-достъпно за хората. Разбира се първия полет ще е доста скъп. Но архитектурата позволява цената да падне под 200 хиляди долара, а с времето и до по-малко от 100 хиляди долара. Всичко зависи от интереса.”

Илън Мъск посочи, че компанията му вече работи за създаването на мощна ракета, която ще е способна да превозва поне 100 пътници плюс товар на курс. Според милиардера Марс е най-подходящото място за заселване на хора. Той каза, че самоподдържащ се град с 1 милион жители би могъл да се изгради за 40 до 100 години.
Първият безпилотен полет на компанията „Спейс Екс” до Марс е планиран за 2018 г. и вече получи пълната подкрепа на американската космическа агенция НАСА.
Едно от най-големите предизвикателства пред учените е да разработят технология, която ще им позволи да приземяват товари на Марс до 30 тона. На тази етап най-тежката апаратура, кацала на Червената планета е марсоходът Кюриосити, който тежи едва един тон.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани