Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕСА прекрати мисията си „Розета” със стил

[post-views]

rozetaЕвропейската космическа агенция ЕСА, официално сложи край на изследователската мисия „Розета”, с програмирана катастрофа на сондата върху комета 67Пи или Чурюмов-Герасименко. Една от най-смелите космически мисии, предприемани някога и продължила 12 години, приключи точно в 13:40 минути българско време.
Екипът от учени зад мисията „Розета” официално потвърди, че апаратът се е разбил на повърхността на четирикилометровата снежна скала – кометата Чурюмов-Герасименко или накратко „Чури”
Астрономите предполагат, че сблъсък е бил фатален за космическия апарат, който обикаляше около космическия обект близо две години.
Ръководителят на проекта Мат Тейлър обясни, защо екипът е решил да разбие Апарата, вместо да го остави да се лута в открития космос.

„Решението беше трудно. Ще направя аналогия с рок бандите от 60 и 70г.  Никой от нас не иска апаратът ни да се върне от турнето, като развалина, затова решихме да го изпратим подобаващо, като истинска рок звезда.”

Проектът получава одобрение от ЕС през 1993г и е на стойност един милиард и 400 милиона евро. Реално мисията на Розета започна през лятото на 2014г, когато влезе в стабилна орбита на комета на „Чури”. Няколко месеца по-късно Розета успя да спусне малката сонда „Фели” на повърхността на кометата, за да събере допълнително информация за нея.
Макар и мисията да не мина гладко, учените от Европейската космическа агенция я обявиха за успешна. За тези две години информацията, събрана от Розета, ще отвори работа на учените през следващото десетилетие. Астрономите ще получат по-ясна представа за природата и състава на кометите, станали свидетели на раждането на слънчевата система.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани