Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ пред изтегляне от мирните преговори с Русия

[post-views]
Договореният от САЩ и Русия мирен план влезе в сила

usa-russia-syriaСАЩ и Германия, остро осъдиха, по думите им, „варварските” бомбардировки на сирийските и руските въоръжени сили над град Алепо. Това се казва в официално съобщение на Белия дом, след телефонен разговор между президента Барак Обама и канцлера Ангела Меркел.  Само за последните дни при въздушните удари  загинали най-малко 100 деца.
За генералния секретар на ООН Бан Ки Мун ситуацията в град Алепо, подложен на безпрецедентни по своите мащаби бомбардировки от сирийската и руската армия, е по-страшна от касапница.
Американският държавен секретар Джон Кери, също повдигна въпроса и предупреди, че САЩ са на ръба да се оттеглят от преговорите с Русия за постигането на някакво временно примирие.

„На този етап бомбардировките в Алепо нямат оправдание. Ние сме на ръба да прекратим дискусиите, защото е ирационално в контекста на подобни бомбардировки да гледаме сериозно на подобни преговори.”

Американският първи дипломат разговоря в четвъртък със своя руски колега Сергей Лавров, но не го е уведомил, че страната му се оттегля от преговорите. Това предполага, че Вашингтон иска да даде още време на Москва.
На фона на критиките Русия обяви, че е твърдо решена да продължи офанзивата си в Алепо и хвърли вината върху САЩ и неуспеха на американската администрация да разграничи умерените бунтовниците от екстремистите.

Мария Захарова – говорител на руското външно министерство:

„Искаме да подчертаем още веднъж необходимостта да се разграничат т.нар мирна опозиция от терористите. Обръщаме се първо към САЩ и след това към всички страни в региона, които имат някакво влияние, да излязат с подобно разграничаване.”

Русия продължава да твърди, че единствената и основа цел на бомбардировките са терористите в Алепо. За ЕС и САЩ реалността обаче е съвсем друга. Те са категорични, че руската и сирийска авиация умишлено атакуват райони с цивилни, болници и хуманитарни работници. Битката за Алепо е символ на продължаващата вече близо 6 години гражданска война в Сирия. Силите на сирийския режим, подпомагани от Русия и Иран, са твърдо решени да превземат града. Успехът ще е повратен момент в конфликта, но последиците могат да доведат до териториалното разпокъсване на Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани