Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Светът изпраща Шимон Перес

[post-views]
Безработица мори мигрантите в Германия

peres

Редица световни лидери, сред които и българския президент Росен Плевнелив се събраха в Йерусалим, за да почетат паметта на един от най-великите държавници на нашето на време – бившия президент на Израел и носител на Нобеловата награда за мир Шимон Перес. Той почина в сряда на 93 годишна възраст, след тежък инсулт.
На погребалната церемония присъстваха бившият американски президент Бил Клинтън и настоящият Барак Обама. Британският престолонаследник принц Чарлз и френският президент Франсоа Оланд. Дори лидерът на палестинската автономия Махмуд Абас отдаде последната почит на Шимон Перес.

Бенямин Нетаняху – министър-председател на Израел:

„Шимон поддържаше виждането, че мирът е истинската сигурност и ако има мир, това води до сигурност. Аз му казах, че за да има мир в Близкия Изток, ключовото условие е сигурността. И знае ли, с времето до какво заключение стигнах, че и двамата сме били прави.”

Сред най-дългите речи в памет на Перес, беше тази на американския президент Барак Обама, който също като израелския премиер, не се поколеба да засегне някои политически въпроси.

„Последният от поколението на създателите на Израел си отиде. Шимон постигна достатъчно неща в своя живот, колко за хиляда мъже. Той най-добре разбираше, че е по-добре да прекараш и последния си ден на земята с копнеж не за миналото, а за мечтите, които все още не са се сбъднали.”

Макар и да не универсално признат и да има своите критици, както в Израел, така и по Света, малцина са онези, които могат да отрекат мястото на Шимон Перес в световната история.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани