Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френските ВВС се включиха в операцията по освобождаването на Мосул

[post-views]
Френските ВВС се включиха в операцията по освобождаването на Мосул

francia-vvsФренската армия обяви, че нейни изтребители са се включилите във въздушните операции срещу джихадисткото движение ИДИЛ в Ирак. Ударите идват в момент, когато иракските сили за сигурност се подготвят за освобождаването на град Мосул, смятан за една от основните бази на джихадисите в Ирак.
Франция се включи във водената от САЩ международна коалиция срещу джихадисткото движение ИДИЛ през 2015 г., когато изпрати самолетоносача „Шарл дьо Гол” в Средиземно море.
Това е трета мисия на кораба. В операцията участват 24 самолета, въоръжени с 250 кг бомби с лазерно насочване, съобщи твърди френско радио, цитирано от Би Би Си.
Междувременно иракският премиер Хайдер Ал Абади и лидерът на иракските кюрди Масуд Барзани обсъдиха последните детайли около съвместната операция по освобождаването на град Мосул.  

„Коалиционните сили ще подпомагат нашите войски на различни нива. От консултирането и подготовката им, до логистична и въздушна подкрепа. Искам да подчертая, че в операциите няма да участват чуждестранни бойни сили, а само   иракските сили за сигурност.”

Възходът на джихадисткото движение ИДИЛ започна именно с превземането на град Мосул през 2014, който е вторият по големина град в Ирак.
Операциите по освобождаването започна в началото на лятото. Иракското правителство се надява да успее да приключи мисията до края на годината, но задачата никак не е лесна, защото джихадистите дават сериозен отпор.
Другата пречка е, че Мосул е дом на над 1 милион души, което допълнително ще усложни операциите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани