Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС ратифицира споразумението за климата в Париж

[post-views]
ЕС ратифицира споразумението за климата в Париж

es-vredni-emisiiМинистрите на околната среда на страните-членски на ЕС се споразумяха да ратифицират Споразумението на ООН за климата. Документът приет в Париж миналия декември е първият от години глобален план да се ограничи покачването на температурите в световен мащаб.
За да влезе в сила Споразумението за Климата, подписано в Париж, трябва да бъде ратифицирано най-малко от 55 страни, които са отговорни за минимум 55 процента от световните емисии на парникови газове. Шансът споразумението да влезе в сила е голям, след като САЩ и Китай, които се двата най-големи замърсителя в света, вече го ратифицираха. С решението на ЕС, също да ратифицира документа, реално той може да влезе в сила още до края на годината.

Мигел Канете – еврокомисар по климатичните промени, коментира:

„Тук е заложена нашата репутация. Всички сочат Европа с пръст, че нещата стават сложно и не можем да взимаме бързо решения. Все казват, че имаме твърде много пречки и, че това което правим е да си говорим.”

Амбициозният план има за цел да спре покачването на средните  температурите в света до под 2 градуса по целзий или до нива преди индустриалната епоха.
Учени, еколози и природозащитници са категорични, че ако светът не се откаже от фосилните гориво, утре може да е твърдо късно. Миналата седмица, учените потвърдиха, че нивата за вредни частици във въздуха са достигнали до исторически нива.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани