Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Колумбийците на референдум – oтхвърлиха мирното споразумение с ФАРК

[post-views]
Колумбийците на референдум – oтхвърлиха мирното споразумение с ФАРК

kolumbia-refИзбирателите в Колумбия, изненадващо отхвърлиха договорено между правителството и бунтовниците от ФАРК мирно споразумение, с което трябваше да се сложи край на един от най-продължителните конфликти в Латинска Америка.
Споразумението, което трябваше да сложи край на 52 годишния конфликт беше отхвърлено от 50,2 процента от избирателите. В негова подкрепа се обявиха 49, 8 на сто.
Разликата е едва 63 хиляди гласа от пуснати 13 милиона бюлетини, посочва централната избирателна комисия на Колумбия.
Президентът на страната Хуан Сантос обяви, че ще признае резултатите от общественото допитване, но няма да спре да се стреми към мир. Сантос посочи, че независимо от изхода от допитването правителството ще се придържа към временно примирие.
Подобно обещание дойде и от командира на Революционните въоръжени сили на Колумбия или ФАРК, известен с прякора Тимошенко. От кубинската столица Хавана, той заяви, че бойците му също ще се придържат към примирието и ще работят за мира. 
Резултатите са шокиращи, защото поставят на карта единствения шанс да се сложи край на насилието в Колумбия, което  в своята половин вековна история е отнело живота на повече от 260 хиляди души.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани