Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова чистка в Турция – Анкара уволни близо 13 хиляди полицаи

[post-views]
Нова чистка в Турция – Анкара уволни близо 13 хиляди полицаи

turcia-policaiПоредна чистка в Турция. Вътрешното министерство обяви, че е уволнило близо 13 хиляди служители. Те са заподозрени във връзки с ислямския духовник Фетуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния преврат това лято.
След последната чистка броят на уволнените държавните служители в Турция нарасна на 100  хиляди души. Отстраняването на близо 13 000 хиляди полицаи, сред които и над 2500 офицери, идва по-малко от ден, след като вътрешното министерство обяви, че е започнало мащабно разследване.  След уволненията Анкара заяви, че чистката в държавните структури ще продължи, докато и последният симпатизант на ислямския духовник Фетуллах Гюлен не бъде премахнат. Последните събития идват ден след като Турция обяви, че удължава с още три месеца извънредното положение.  Това изглежда не притеснява хората в турската столица.

„Франция удължи извънредното положение на няколко пъти, независимо, че мащабите на случилото там са в пъти по-малки от събитията в Турция. Смятам го за нормално, и това с нищо не нарушава човешките свободи и права.”

Живеещият в доброволно изгнание в САЩ Фетуллах Гюлен отрича да е замесен в опита за преврат и обвинява турското правителство, че единствената цел на чистката е Анкара да се отърве от политическите си опоненти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани