Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Международната общност събра милиарди за възстановяването на Афганистан

[post-views]

afghanistan_horaУчастниците на донорската конференция за Афганистан, която се провежда в Брюксел, имат готовност да отпуснат годишната помощ за страната в размер на 3 милиарда долара. Това предаде Би Би Си, позовавайки се на източници, запознати с разговорите.
Помощта за Афганистан няма е да е даром. Участниците на конференцията в Брюксел, на която се събраха представители от повече от 70 страни, са поставили няколко условия, посочва Би Би Си.
Едното е правителството в Кабул да увеличи усилията си в борбата срещу корупцията, която от години е сред основните проблеми на разкъсваната от десетилетия на конфликти страната.
Другото условие е афганистанското правителство да улесни процедурата по приемането на десетки хиляди свои граждани, на които им е отказано политическо убежище.
Според докладите на ЕК сред сирийците, афганистанците са втората най-голяма група от мигрантската вълна заляла Европа през 2015г.
Освен помощта върховният представил на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини обеща, Брюксел да увеличи усилията си за подновяването на мирни процес между централната власт в Кабул и талибаните, който претърпя провал през 2014г.
След прекратяване на мирните преговорите ситуацията със сигурност в Афганистан започна да се влошава с бързи темпове. Само преди дни талибаните се опитаха да превземат северния град Кондуз.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани