Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия разположи ПВО в Сирия

[post-views]
Словакия обяви, че ще даде на Украйна зенитноракетни системи С-300, ако съюзници от НАТО ѝ предоставят в замяна системи за ПРО

c-300Нов пик в напрежението между САЩ и Русия, около конфликта в Сирия. Ден след като Вашингтон обяви, че се изтегля от прегорите за прекратяване на насилието, Москва разположи за първи път противовъздушни система за отбрана в Сирия.
Решението на Русия за разполагането на системи за противовъздушна отбраната е поредното доказателство, че основната цел Москва е да увеличи военна си мощ в Сирия в подкрепа на режима в Дамаск, смятат американските експерти. От руското министерство на отбраната потвърдиха, че във военноморската база Тартус е разгърната противовъздушна ракетна система С300. От ведомството посочват, че техника има изцяло отбранителен характер.
И все пак ден след решението на Вашингтон да прекрати сътрудничеството си с Москва, руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че правителството му няма да се откаже да търси мирно решение на конфликта.

„Няма да се откажем. Нашите усилия да изпълним взетите решения от Съвета за сигурност на ООН ще продължат. Вярваме ме, че Международната група за подкрепа на Сирия може и би трябвало да има по-голяма роля в постигането на тази цел.”

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, изрази скептицизъм около твърденията на Русия, че работи за намиране на решение на конфликта в Сирия.

„ Ние ще продължим, както и преди, да преследваме значимо, трайно и най-вече приложимо прекратяване на насилието на територията на Сирия. Това включва приземяването на сирийската и руската авиация в определи области. Русия много добре знае, какво трябва да се направи.”

Ябълката на раздора между САЩ и Русия стана град Алепо, превърнал се в символ на гражданската война в Сирия. За САЩ и ЕС безпрецедентните руски бомбардировки в кварталите под контрола на сирийските бунтовниците трябва да спрат. Русия и силите на Асад обаче изглеждат твърдо решени да превземат града. На фона буксуващата дипломация от района около град Алепо всеки ден идват съобщения за ожесточени сблъсъци.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани