Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция продължава затварянето на медии, след опита за преврат

[post-views]
Четирима терористи на ПКК са били заловени при подготовка на терористичен акт в Диарбекир

ErdoganДесетки журналисти протестираха в Истанбул след като правителството затвори няколко радио и телевизионни каналa. Доводът на управляващите е, че засегнатите медии разпространяват „терористична пропаганда“.
Критиците на правителството определят действието като репресия срещу свободата на словото.
Председателят на синдиката на журналистите предупреди, че не е далеч денят, в който всички опозиционни канали и гласове ще бъдат принудително смълчани.

Угур Гюч – Председател на Синдиката на журналистите в Турция, коментира:

„Днес бяха затворени 23 телевизионни канала, утре  ще са нови 15. След това ще бъдем принудени да гледаме само един канал, като беше през 80-те. И това ще бъде използвано за правителствена пропаганда.“

Повод за протеста бе драматичното нахлуване на полицаи във водещ прокюрдски телевизионен канал и прекъсването на излъчването му, кадри от което бяха показани на живо.
Президентът Ердоган продължава с безпрецедентните мерки за отстраняване на предполагаемите противници на официалната власт. Миналата седмица бяха затворени други 11 радио канала под претекст, че „накърняват националната сигурност”.Чистката в държавните институции продължава. Във вторник бяха отстранени от длъжност 13 хиляди полицаи, по подозрение за връзки със сочения за организатор на опита за преврат ислямски духовник Фетуллах Гюлен.

Най-ново

Единична публикация

Избрани