Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Хаити жертвите са стотици, САЩ вече усещат влиянието на урагана

[post-views]
Най-малко 15 са загинали при наводнения в Хаити

Nine dead in Haiti after passing by hurricane Matthew

Жертвите на урагана Матю в Хаити  нарастват. До този момент е потвърдена смъртта на най-малко 478 души. Данните обаче са предварителни, тъй като много от опустошените райони все още остават недостъпни. Бурята вече засегна Югоизточното крайбрежие на САЩ.
В югозападната част на Хаити цели региони са откъснати от света, един от големите градове – Джереми е почти изцяло разрушен.
Ройтерс съобщава за 60 хиляди души, настанени във временни убежища. По данни на ООН повече от 350 хиляди души се нуждаят спешно от помощ. Европейският съюз обяви, че ще отпусне 255 хиляди евро като „първоначална хуманитарна помощ” на засегнатите райони.
Страната преживява най-голямата хуманитарна криза от 6 години насам, когато през 2010 г. земетресение от 7-ма степен по Рихтер отне живота на повече от 200 хил. души.
Степента на урагана Матю официално бе намалена на 3-та. Окото на бурята продължава да се движи с постоянна скорост, успоредно на брега на Флорида, в посока север-североизток. Метеорологичната обстановка се характеризира със силни ветрове и валежи.
Според местните власти няма официални данни за жертви в щата, като съобщават, че около 600 хиляди домакинства са без електрозахранване заради въздействието на урагана. В северната част на Флорида, Джаксънвил е застрашен от мащабно наводнение.
Матю вече е подминал Кейп Канаверал, място с ключово значение заради разположените там авиобаза на ВВС на САЩ  и Космически център. Все още не е ясно дали и къде точно ще има пряк удар, като остава опасността от внезапна промяна на посоката и скоростта на урагана.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани