Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Честване в Сливен

Тържественото отбелязване на 66-ата годишнина от връчване на бойното знаме на формированието, чийто наследник днес е Център за подготовка на специалисти (ЦПС), се състоя със строяване на личния състав на централния плац, празнично слово, прочитане на заповеди за награждаване и преминаване в тържествен марш. В словото си командирът на ЦПС полковник Любомир Вачев изтъкна, че добрите постижения радват и че те са „извоювани и защитени с много усилия, положени от личния състав“. 

Празник за целия град

Полковник Вачев се спря и на историческата дата 5 октомври 1912 г., когато е поставено началото на бойните действия в Балканската война, в които Българската армия бележи редица победи, сред които се откроява превземането на Одринската крепост. Това припомняне е още един повод за поклон пред паметта на предшествениците и тяхната саможертва и стремеж към достойно продължение на делото им.

В същия ден вратите на портала широко се отвориха, за да посрещнат стотиците малки граждани на Сливен. chestvane-v-sliven-deca

В Деня на отворени врати те имаха възможност да присъстват на показ на техника и въоръжение, да разгледат музейните експонати, да разговарят с хората във военни униформи, да чуят изпълненията на Военния духов оркестър на формированието.

Сливенските танкисти и тази година посрещат своя празник с достойно изпълнени задачи. Продължават провеждането на начална и специална подготовка на войници и сержанти от Сухопътните войски и военнослужещите от доброволния резерв, води се подготовка за придобиване и поддържане на способности за участие в операции по гарантиране отбраната на страната, оказва се помощ на населението при ликвидиране на последствията от бедствия аварии и катастрофи. 

Кратка равносметка

Военнослужещи и техника от ЦПС, танков взвод от Центъра за подготовка на механик-водачи на бойни бронирани машини (ЦПМВББМ) участваха в българско-американска подготовка  Black sea rotation force 15.2 – Platinum Lion 16-2 на Учебен полигон „Ново село“ от 07.01.2016 г. до 16.01.2016 г.  На същия полигон от 11 до 21 април първи танков взвод от втора рота на Център за подготовка на командири и мерачи на бойни бронирани машини (ЦПКМББМ) участва в тактическо учение „Ответен удар 16“, а от 8 до 15 май втори взвод на втора рота в съвместна българо-американска подготовка Platinum Lion 16-3, част от „Black sea rotation force“. 

Установена истина е, че танкистите винаги са не само там където е необходимо, а и винаги са на висота при изпълнение на задачите, защото професионализмът им е безспорен. Поредният пример за това е и категорично високата оценка за участието на формирования от ЦПС в операцията за пресичане на миграционната вълна, идваща от южната ни граница още от самото начало с транспортна техника.  Действайки в обсега на Резово и Граматиково, сливенските военнослужещи са успели да осуетят преминаването на стотици мигранти. И за пореден път военнослужещите от ЦПС показват, че са на високо ниво при изпълнение на задачите.

Предстоящи задачи

След празничната дата 6 октомви за танкистите предстоят четири ротни тактически учения, които ще се проведат през октомври и ноември и които за пореден път ще демонстрират отличната подготвеност и заявят възможностите на танкистите. В първото ротно тактическо учение ще участват и курсанти от Национален военен университет „Васил Левски“. 
Празникът за едно военно формирование е и подсещане, че за всяка държава армията е от съдбовно значениие, защото тя е тази сила, която е призвана да брани териториалната цялост, да гарантира мира и спокойствието на своя народ. Затова си заслужава веднъж в годината всяко военно формирование да чуе думите: „Честит празник!”.

Валерия Тодорова

Най-ново

Единична публикация

Избрани