Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

61-ва Стрямска механизирана бригада: 24 години – „Дълг, лоялност, всеотдайност“

[post-views]
61-ва Стрямска механизирана бригада: 24 години –  „Дълг, лоялност, всеотдайност“

dsc01945За мен е особена чест да ви приветствам и да ви благодаря от името на министъра на отбраната и на политическото ръководство на Министерството на отбраната. В такъв тържествен момент ние често се връщаме към историята, защото славни страници в нея са написали 61-ва бригада и нейните предшественици. Така започна словото си заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов на тържеството в културния дом в Карлово по случай празника на 61-ва Стрямска механизирана бригада 2 октомври – деня, в който се навършват 24 години от нейното създаване.
Вие сте наследници, освен на бойните традиции и на славните победи на вашите предшественици, и на духа на нашия национален герой Апостола на свободата Васил Левски. А това ви прави специални, продължи заместник-министърът на отбраната. Той благодари на ветераните от бригадата и на нейните бивши командири, определи ги като изявени строители на съвременната ни армия, оставили частица от себе си във формированието и изрази гордостта си, че е имал възможността да работи с такива хора.
Вашата бригада е най-голямото българско военно съединение, декларирано за участие в пълния спектър  от операции на НАТО с ниска степен на готовност. Вие сте едно от формированията с най-голям принос в операциите зад граница. И  в момента ваши колеги в Афганистан изпълняват дълга си и прославят бригадата сред коалиционните сили. Вие имате принос във всички операции в които нашите въоръжени сили са участвали в най-новата ни история. Ваши офицери, освен добри командири тук, работят и прославят бригадата в многонационалните щабове. Това ни прави особено горди, особено големи оптимисти, че по отношение на личния състав нашите Въоръжени сили не отстъпват на Въоръжените сили на най-развитите държави от НАТО и Европейския съюз, каза още Атанас Запрянов. Може в техниката, отбеляза той, да сме изостанали, но в подготовката на личния състав, в морала на личния състав, ние сме на едно от водещите места.
Като ново предизвикателство за политическото и държавното ръководство бе посочена модернизацията на Въоръжените сили и преди всичко битката за стартирането на проекта за превъоръжаване на Сухопътните ни войски с нова бойна машина за пехотата. Защото това е основната сила, която ние трябва да ви предоставим – нова бойна техника, за да може вашият талант и вашият професионализъм да бъдат умножени с използването на най-съвременните технологии. Всичко това ни вдъхновява да гледаме оптимистично в бъдещето на бригадата, подчерта заместник-министърът на отбраната и пожела на воините да не угасва духът им и да не забравят, че в ежедневието си те пишат новата история, която трябва също да е толкова славна, колкото е била в миналото.
Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов изказа благодарност на воините от 61-ва бригада за положения от тях воински труд. 61-ва Стрямска бригада, заяви той, се утвърди като едно от основните съединения не само в Сухопътните войски, но и в Българската армия. Съединение, в което бе сертифициран първият батальон, в което бяха подготвени първите контингенти за мисиите в Босна и Херцеговина и след това за Ирак. Гордейте се, че служите в 61-ва Стрямска бригада. Продължете в духа, в който работихте досега, следвайки вашия завет, завърши генерал-майор Атанасов и пожела на стремци нови професионални успехи в нелекия път да служат на родината.
Искам да изкажа благодарността на командването и Щаба на Сухопътните войски, и лично тази от генерал-майор Андрей Боцев за това, че успявате да изпълнявате всички задачи при ограничения човешки и материален ресурс, обърна се към военнослужещите в залата заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов. Не мога да ви обещая, че нещата ще станат по-добре. Но, както споделих с колеги от бригадата – ние планираме с надежда.
dsc06264Искам да заявя, че вие от 61-ва бригада – командването и личния състав може да разчитате на пълната морална и ограничената материална подкрепа на Командването на Сухопътните войски, заключи бригаден генерал Попов.
Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 61-ва бригада бяха наградени военнослужещи от формированието. С благодарност е отличен майор Росен Канатлиев от командира на корпуса за бързо развръщане на НАТО. Прожектиран бе филмът на Информационния център на Министерството на отбраната, озаглавен с девиза на бригадата „Дълг, лоялност, всеотдайност“, посветен на миналото и настоящето на формированието.  Празничен концерт изнесе Представителният ансамбъл на Въоръжените сили. 
Гости на празника бяха още заместник областният управител на област Пловдив Георги Пилев, бивши командири на 61-ва бригада, командири на военни формирования, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, Знеполският епископ Арсений –  викарий на Пловдивската митрополия, директори на дирекции в Министерството на отбраната, кметове на общини и населени места от региона, директори на учебни заведения, представители на бизнеса.
Пред паметника на загиналите във войните в района на 61-ва бригада в Карлово бяха поднесени венци и цветя. 
По време на празника ученици от Карлово и региона имаха възможност да се запознаят с техника и въоръжение на формированието.
Вечерта на площада в центъра на Карлово концерт изнесе Духовият оркестър на бригадата. Прожектиран бе филмът „Дълг, лоялност, всеотдайност.“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани