Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Незнайният войник на doors

[post-views]
Незнайният войник на doors

doorsСмълчана палмова гора на втори план, свистене на вертолетни перки като туптеж на заглъхващо съмртно ранено сърце, облачета прах, ромолящ китарен риф и перкусии като звука от опашката на гърмяща змия, напалм и палмите избухват в огнени облаци, докато плътен мъжки глас пее: „Това е краят, красиви приятелю, това е краят, мой единствени приятелю, краят…“
Едва ли има по-красноречива антивоенна пропаганда в историята на изкуството изобщо (изключвам „Герника“ на Пикасо“), от първите една-две минути на филма „Апокалипсис сега“.
Едва ли има друга група, която става по-известна 20 години след „смъртта“ на олицетворението си – Джим Морисън от „Дъ Доорс“. Въпреки че парчетата им The End, Break on Through, Light My Fire се превръщат в химни по бойните полета на Виетнамската война и основен музикален фон на антивоенните демонстрации в Америка, Морисън и компания са превръщат в мегасветовни звезди едва след „Апокалипсис сега“ на Копола и едноименния The Doors на Оливър Стоун.
Въпреки че не е толкова известно, колкото гореспоменатите си събратя, песента The Unknown Soldier си остава парчето с най-антивоенен текст.
The Unknown Soldier  е записана през февруари 1968 година. Тя е първият сингъл от албума Waiting for the Sun, излязъл през същата година. С песента Джим Морисън изразява реакцията спрямо току-що започналата Виетнамска война, както и срещу отразяването й от медиите като част от ежедневието на обикновените американци.
apocalipsЗаради своята антивоенна насоченост песента не е звучала по радиото и не била пускана по телевизията, което не й попречило да стане един от концертните триумфи на групата. По средата на песента Доорс влагат саунд, които създава впечатление за екзекуция. На концертите на групата Роби Кригър насочва китарата си към Морисън, „прицелвайки“ се в него. Джон Дензмор пък симулира звука, произведен от огнестрелно оръжие, като удря с пръчките кожата и ръба на барабана. Изпълнявайки роля, 
Морисън пада на земята „убит“
След това песента продължава и Морисън заявява, че войната е свършила. В студийната версия се чуват звукове от камбана.
Този сингъл става четвъртият, достигнал Топ 40 в САЩ, като влиза под номер 39 в „Билборд Хот 100“. В кратката си история (1966-1972) „Доорс“ прави впечатление със загадачните текстове на Морисън и непредивидимото му сценично поведение. Създаването на групата се дължи на случайна среща между приятелите и колеги в Калифорнийския университет Джим Морисън и Рей Манзарек на Винъс бийч, Калифорния през юли 1965 г. Групата взима името си от книгата на Олдъс Хъксли.
„Дверите на възприятието“ (1954). Хъксли от своя страна е взел заглавието на книгата си от поема от 18-и век на Уилям Блейк: „If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is: infinite“ („Ако вратите на възприятето се отворят, нещата ще се появят такива каквито са – безкрайни“).
„Доорс“ се различават от повечето рокгрупи, понеже нямат басист, когато свирят на живо. Вместо това Манзарек свири баса с лявата си ръка на новосъздадения „Фендер Родс бас кийборд“ (разновидност на електрическите пиана „Фендер Родс“), а с дясната си ръка свири на друг кийборд. В студийните си албуми (с изключение на първия си албум) „Доорс използват различни басисти“.
На 1 март 1969-а, „Доорс“ свирят в Дайнър Кей Аудиториум, Маями, където Морисън изнася скандално представление. Неспокойната тълпа е подчинена на Морисън, а той от своя страна няма желание да пее. Вместо това се впуска в емоционални изблици, крещи предизвикателства към публиката и прави непочтителни изявления на социална основа. Объркването и подигравките водят до ситуации, в които участват Морисън и хора от публиката, в резултат на които шоуто е прекъснато, малко след излизането на групата.
Първоначално на шоуто се гледа като на поредния концерт, на който Морисън е твърде пиян. Ексхибиционизмът на Морисън слага началото на медийна и законова вихрушка. На 5 март е издадено съдебно разпореждане за ареста на Морисън по обвинение в непристойно поведение и сквернословие и едно след друго всички следващи представления на Доорс са отменени.
След като завършват петия си албум и последвалото турне, кариерата на Морисън и групата буквално е унищожена от процеса в Маями. На 30 октомври 1970-а, Морисън е намерен за виновен по две обвинения – Los Angeles, Kalifornien, USA, Hollywood Boulevardбогохулство и публично показване на срамни части
Оправдан е по обвиненията в пиянство и похотливо поведение. Морисън е осъден на осем месеца арест, но го пускат, тъй като присъдата е обжалвана. Въпреки това Джим Морисън умира на 3 юли 1971 г. при странни обстоятелства, когато случаят още е на дневен ред. Смята се, че е починал от сърдечен удар, въпреки че по-късно е съобщено, че не е извършена аутопсия. Тялото му е погребано в престижното френско гробище „Пер Лашез“ на 7 юли.

Незнайният войник

Почакай, докато свърши войната,
Докато остареем,
Незнайни войнико.

Закуска на масата, вестниците прочетени,
Телевизор, децата дебелеят,
Неродени живеят, живи мъртъвци –
Куршум пробива каската…

…И всичко свърши
За нейзнайният войн.
И всичко свърши
За нейзнайният войн.
 
Раз,
Два,
Раз, два, три, четири…
Раз,
Два,
Раз, два, три, четири…
Раз,
Два,
Раз, два, три, четири…
Отряд,
Мирно!
За-реди!
Огън!

…Изкопай гроб за незнайния войн,
Донеси го на рамо,
Нейзнайният войн…

Закуска на масата, вестниците прочетени,
Телевизор, децата дебелеят,
Куршум пробива каската…

И ето – всичко свърши.
Войната свърши…
И ето – всичко свърши.
Войната свърши…
Всичко свърши, бейби,
О, всичко свърши, да,
Всичко свърши, бейби,
Уху, ха-ха
О-о…

Всичко свърши, бейби,
О, всичко свърши, да,
Всичко свърши.
О-да,
Всичко свърши.
Всичко свърши.
Ехееей…

The Unknown Soldier
Wait until the war is over 
And we're both a little older 
The unknown soldier 

Breakfast where the news is read 
Television children fed 
Unborn living, living, dead 
Bullet strikes the helmet's head 

And it's all over 
For the unknown soldier 
It's all over 
For the unknown soldier 

Hut, Hut 
Hut ho hee up 
Hut, Hut 
Hut ho hee up 
Hut, Hut 
Hut ho hee up 
Comp'nee 
Halt 
Preeee-zent! 
Arms! 

Make a grave for the unknown soldier 
Nestled in your hollow shoulder 
The unknown soldier 

Breakfast where the news is read 
Television children fed 
Bullet strikes the helmet's head 

And, it's all over 
The war is over 
It's all over 
The war is over 
Well, all over, baby 
All over, baby 
Oh, over, yeah 
All over, baby 
Wooooo, hah-hah 
All over 
All over, baby 
Oh, woa-yeah 
All over 
All over 
Heeeeyyyy

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани