Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Гърция деца-бежанци тръгват на училище

[post-views]
В Гърция деца-бежанци тръгват на училище

gurcia-decaДеца от бежанските центрове в Гърция тръгват на училище. Програмата е разработена от Европейския съюз и е подкрепена от различни организации за хуманитарна помощ.
Около 1500 деца на мигранти и бежанци започват да посещават училище четири часа, всеки следобед. Това ще се случва след края на редовните учебни занятия на местните деца. Включени са дисциплините гръцки език, английски език, математика, изкуства, спорт и информационни технологии.
Децата-бежанци в крайна сметка ще бъдат интегрирани в общите класове веднага щом научат гръцки език, така че да могат да участват пълноценно в занятията.
Гръцкият министър на образованието Никос Филис предупреди, че е изключително важно тези деца да не бъдат маргинализирани, а вместо това да бъдат създадени условия те да могат да играят, да пораснат и да се обучават заедно с гръцките деца толкова дълго, колкото останат в Гърция.
Първият учебен ден премина спокойно. Единствено в Солун родители протестираха по здравни съображения.
Идеята на програмата е 10 хиляди деца-бежанци да влязат в класните стаи до края на октомври. За целта са ангажирани 20 училища в цялата страна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани