Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и Турция с общ енергиен проект

[post-views]
ЕС очаква Турция да отчита, че срещу Путин има международна заповед за задържане

putin-erdogan copyРусия и Турция подписаха споразумение за изграждането на газопровод по дъното на Черно море „Турски поток”. При посещението си в Турция руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Таип Ердоган се договориха още и за засилване на военните и разузнавателни контакти.
С „Турски поток” Москва ще внася директно газ за Европа. Така ще може да заобиколи Украйна, която от години е основната транзитна страна за руските газови доставки за Стария континент.
Изграждането на общ енергиен проект е поредната крачка към нормализирането на отношенията между Русия и Турция, пострадали тежко след инцидента със сваления руски самолет. Освен сътрудничество в енергийния сектор, лидерите на Русия и Турция обсъдиха и ситуацията в Сирия. Турският президент Реджеп Таип Ердоган посочи, че с руския му колега Владимир Путин са обсъдили варианти за постигането на временно примирие в района на град Алепо. Независимо, че Анкара подкрепя сирийските бунтовници, а Русия силите на режима в Дамаск, руският президент Владимир Путин посочи, че двете страни могат да работят за гарантирането на редовните доставки на хуманитарна помощ в страната.

„ Споделяме обща позиция, когато става въпрос за усилията за предоставянето на хуманитарна помощ. Основният въпрос е как да бъде гарантирана сигурността на хуманитарните конвои.”

Изказването на Путин идва по-малко от месец, след инцидента с поразените от въздуха хуманитарни конвои на ООН. Западът държи Русия отговорна за смъртоносната бомбардировка, но Москва продължава да отрича обвиненията.Подобряването на отношенията между Русия и Турция идва в момент, когато и двете страни имат икономически проблеми, а отношенията им със запада са в една от най-ниските си точки.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани