Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хуманитарна криза в Хаити

[post-views]
Хуманитарна криза в Хаити

haitiООН призова за мащабен отговор на хуманитарната криза в Хаити. По данни на световната организация са необходими повече от 100 милиона щатски долара, за да бъдат преодоляни последствията от опустошителния ураган Матю.
По данни на ООН 750 хиляди души в югозападната част на Хаити се нуждаят от незабавна животоспасяваща помощ, след като районът понесе пряк удар от смъртоносната буря. Освен чиста вода, храна и медикаменти, населението се нуждае и от материали за изграждане на убежища.
Посланикът на Хаити в ООН, Пиер-Андре Дънбар добави към апела за подкрепа:

„Град Джереми е опустошен и 80% от жилищата са разрушени. Посевите също са унищожени, а страната е изправена пред гладна криза, тъй като югозападният полуостров е определян като житницата на Хаити ”

Многобройни хуманитарни организации вече работят в страната по различни проекти, много от които все още ликвидират последствията от земетресението през 2010 г.
По неофициални данни най-малко 1000 души са жертвите на една от най-жестоките бури, засегнали Карибския басейн през последното десетилетие. В Хаити върлува и епидемия от холера, която взе живота на най-малко дузина души.
В много райони разрухата е пълна. Някои селища все още са труднодостъпни.
Помощ вече пристига от Световната продоволствена програма, но предвид мащабите на кризата, това е крайно недостатъчно за покриване на нуждите на засегнатото население.

Най-ново

Единична публикация

Избрани