Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната срещу ИДИЛ отново скара Турция и Ирак

[post-views]
Войната срещу ИДИЛ отново скара Турция и Ирак

tukey-iraqОперацията по освобождаването на град Мосул от джихадисткото движение ИДИЛ в Ирак е поставено на карта. Причината – задълбочаващите се различия между Ирак и Турция.
От месеци Ирак и Турция са в постоянен словесен конфликт. Причината е отказът на Анкара да изтегли военните си контингенти от територията на Ирак, които подготвят и обучават местните мултинационални сили за предстоящата операцията по освобождаването на град Мосул.
За Багдад отказа на Анкара да се изтегли е грубо нарушение на суверенитета на страната. Във вторник иракският премиер Хайдер Ал Абади заяви, че иска турската армия да се изтегли. Това предизвика остра реакция от турския президент Реджеп Таип Ердагон.

„Иракският премиер ме обижда. Вие не сте ми на нивото, дори не споделяте моите ценности. Дори нямате моите качества. Вашите викове и писъци от Ирак не са от значение за нас. Трябва да знаете, че ще продължим да вършим нещата по нашия начин. Кой си ти? Премиерът на Ирак. Трябва да си знаеш мястото.”

Залогът за Турция е голям, защото гръбнакът на операцията по освобождаването на град Мосул са иракските кюрди, които след прогонването на джихадистите, могат да се възползват от вакуума и да включат града в областите под техен контрол. Освен срещу ИДИЛ Анкара води активни военни действия срещу кюрдските сепаратистки организации в Ирак и Сирия.Изтеглянето от района на Мосул е шанс силите срещу които воюва да се прегрупират.
От друга страна освобождаването на Мосул, превзет от ИДИЛ през 2014г, ще е тежък удар срещу терористичната организация.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани