Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови руски бомби над Сирия – отношенията със запада се влошават

[post-views]
Нови руски бомби над Сирия – отношенията със запада се влошават

ru-airforce-firingРуската бойна авиация възобнови въздушните удари над сирийския град Алепо, независимо че това допълнително обтегна отношенията на Русия със Запада. Критика дойде и от Лондон, Борис Джонсън обвини Москва за влошаващата се ситуация в Сирия.
Тежките бомбардировки идват след временно затишие, наложено от правителството в Дамаск, за да могат цивилните граждани да се изтеглят от бунтовническите райони в източната част на град Алепо. Има най-малко 25 жертви, сред които и деца. Това сочат данните на установената във Великобритания Наблюдателна група за човешките права в Сирия. Според работещи в района хуманитарни работници, загиналите са най-малко 50.
Междувременно, в първото си изявление като външен министър на ВБР, Борис Джонсън осъди Русия за действията ѝ в Сирия и по-конкретно, за извършваните „преднамерени атаки срещу хуманитарни конвои” миналия месец. Действие, което руската страна категорично отрича.

„Ако Русия продължава да върви по този път, аз вярвам, че тази велика страна е застрашена да се превърне в държава – парий. И ако стратегията на президента Путин е да възстанови величието и славата на страната си, тогава той рискува да види стремежа си, разбит в лицето на международното презрение заради това, което се случва в Сирия”

Отношенията между Русия и Запада вървят стремително към замръзване. Само преди ден руският президент Владимир Путин отмени визитата си в Париж, след молбата на френския му колега Оланд да разговарят за Сирия. А Европейскит съюз заяви, че обмисля налагането на нови санкции. Миналата седмица пък руската страна наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на инициирана от Франция и Испания Резолюция за спиране на бомбардировките в Сирия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани