Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Победители в конкурса за любовна лирика “Горчиво вино”

[post-views]
Победители в конкурса за любовна лирика “Горчиво вино”

orfei-petkovВ Петрич, родния град на големия български поет Евтим Евтимов, бяха връчени наградите на третия Национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ (2016). От получените над 150 творби първа награда получи Орфей Петков за „Тази сутрин“ – „стихотворение, в което живее духът на най-добрите традиции в българската любовна лирика, в които твореше и Евтим Евтимов. В него има самоирония и закачка, но и дълбочина, запомнящи се образи и емоции“ – каза Пламен Тотев, председател на журито.  Членове бяха поетесата Валя Василева и Вангелия Тренева, секретар на читалище „Братя Миладинови – 1914“.

Орфей Петков е роден на 24. 04. 1953 г. в град Враца. Завършил е Минно-геоложки я университет. Член-кореспондент е на Международната академия по екология и безопасност на околната среда, на Съюза на учените в България и на Съюза на българските писатели. Автор е на 11 книги с поезия. Лауреат е на конкурсите „Лирически гласове”, „Пролет моя”, „Свищовски лозници“ и др.

Втора награда отиде при младата Ангела Пранарова (р. 1989 г. в Благоевград) за стихотворението „От празни думи…“. Тя вече има издадена първа книга. На трето място е стихотворението „Ти идваш в моите очи“ на Никола Апостолов (р. 1943 г. в Бургас), също ветеран в поезията.angela-pranarova

Специални поощрителни награди бяха присъдени на Розалина Добрева за „А имах ли те някога?“, на Жени Костадинова за „Любов да ме опие“ и на Илиана Каракочева за „Бутилката, която не изпих“.

Вангелия Тренева сподели, че се обмисля идеята за учредяване на национална награда за поезия на името на Евтим Евтимов, която да се присъжда в рамките на конкурса, но за цялостно творчество, на най-знаковите творци в българската любовна лирика.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани