Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Скандал между Израел и ЮНЕСКО

[post-views]
САЩ бяха приети отново в ЮНЕСКО, която напуснаха при управлението на Тръмп

unesko-israelИзраел обяви, че прекратява сътрудничеството си с ЮНЕСКО. Причина е гласуваната в организацията проекторезолюция, с която се осъжда решението на Тел Авив да ограничи достъпа на мюсюлманите до святото място в източната част на Йерусалим.
Повод за недоволство от израелска страна е фактът, че в обсъдения текст е използван мюсюлманският топоним вместо юдейския и мястото е назовано джамия Ал-Акса, а не Храмов хълм . Това е поредното противоречиво решение на ЮНЕСКО, след като организацията вдигна флага на Палестина пред централата си.
Бурната реакция на министър-председателя Бенямин Нетаняху беше незабавна. Той заяви, че действието е равносилно на отричане на историята на народа му.

„Театърът на абсурда в ЮНЕСКО продължава и днес организацията прие още едно налудничаво решение, според което народът на Израел няма връзка с Храмовия хълм и Стената на плача”

В писмо до генералния директор на организацията Ирина Бокова, израелският министър на образованието обвинява ЮНЕСКО в „непосредствена подкрепа за ислямисткия тероризъм“. Той уведомява, че израелската комисия за ЮНЕСКО прекратява „всичките си професионални дейности с международната организация“.
Същевременно палестинският делегат в организацията оправда приетото решение.

Мунир Анастас – делегат на Палестина в ЮНЕСКО, коментира:

„Израел настоява, че в това решение на палестинците и арабската група отрича историята и значимостта на стария град на Йерусалим за еврейския народ. Всъщност, прочетете трети параграф на решението и ще видите, че той започва именно с признаването на историческото значение на мястото и за трите монотеистични религии”

Последните събития допълнително ще затруднят опита на международната общност да намери трайно решение на конфликта между израелци и палестинци.

Най-ново

Единична публикация

Избрани