Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна битката за Мосул

[post-views]
Започна битката за Мосул

Mideast Iraq MosulВойната срещу джихадисткото движение ИДИЛ навлиза в решителна фаза. Рано тази сутрин в Ирак започна дългоочакваната операция по освобождаването на град Мосул – обявен за столица на т.нар Ислямска държава.
Град Мосул е перлата в короната на ИДИЛ. Именно с превземането му през 2014 г. започна и възходът на джихадисткото движение, което за няколко месеца успя да установи контрол над обширни области в Ирак и Сирия. Очаква се битката да е ожесточена. Малко преди първите артилерийски залпове по позициите на ИДИЛ иракският премиер Хайдер Ал Абади, заяви, че много скоро тъмните времена за жителите на града ще свършат.   

„Обявявам началото на героичната операция по освобождаването на град Мосул, от подтисничеството и терора на ДАЕШ. Много скоро ще се срещнем в Мосул, за да отпразнуваме спасението му. Основните сили, които участват в операцията, са част от иракската армия и полиция и именно те ще влязат в Мосул, за да го освободят.”

Според плановете на иракското командване операцията по освобождаването от ИДИЛ трябва да приключи до края на годината. Най-голямото предизвикателство за иракската армия, подпомагана на кюрдите-пешмерги и водената от САЩ коалиция, е гарантирането на сигурността на цивилното население. По данни на ООН в Мосул живеят над 1 милион и 200 хиляди душ. Има голяма вероятност те да попаднат в капана на военните действия или джихадисите даги използват като жив щит.
Операцията в Ирак започна няколко часа, след като подкрепяните от Турция бунтовнически сили в Сирия нанесоха тежък удар на ИДИЛ. Силите от т.нар Сирийска свободна армия успяха да отблъснат джихадистите от град Дабия, който е от символично значение за терористичната организация. Освен пропаганден център, според разпространяваното от джихадистите пророчество, именно тук трябвало да се случи последната и апокалиптична битка между силите на Халифата и Запада.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024