Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и Сирия спират въздушните удари в Алепо

[post-views]
Руският министър на отбраната Шойгу посети войските в Украйна, съобщи военното ведомство в Москва

shoiguВоенновъздушни сили на Русия и Сирия са прекратили въздушните удари срещу бунтовниците в Алепо. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Новината дойде няколко часа, след като руското министерство на отбраната съобщи, че в четвъртък ще спре бомбардировки за 8 часа, с цел да позволи на цивилното население да напусне града.
Временно прекратяване на въздушните удари е започнало тази сутрин в 10 часа сирийско време, посочи руският военен министър Сергей Шойгу. Той изрази надежда, че бунтовниците, които контролират източните части на Алепо, ще се възползват от затишието и ще напуснат, с оръжията си, доброволно града.

„Отправяме апел към всички лидери на страните, които могат да упражнят влиянието си над въоръжените групировки в източните части на Алепо, да убедят командирите им да прекратят военните си действия и да напуснат града.”

Шойгу посочи, че изтеглянето може да стане през два коридора и, че сирийската армия ще гарантира сигурността на бунтовниците, които са готови да напуснат града. Временното спиране на бомбардировките в източните части на Алепо дойде като изненада. От седмици Западните лидери критикуват Русия, за безразборните и безпрецедентните по своите мащаби въздушни удари в Алепо, при които чест загиват цивилни.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че този жест на добра воля, е шанс за САЩ и другите западни страни, да изтеглят подкрепяните от тях бунтовнически фракции и в града да останат единствено бойците на терористичната организация Фронта Ал Нусра.
Решението на Москва да прекрати въздушната си операция, идва няколко часа след апела на ООН обявеното за четвъртък прекратяване на въздушните операции да бъде удължено от 8 на 12 часа. Според световната организация това ще даде шанс на повече цивилни да напуснат Алепо. През последните месеци някога най-големия град в Сирия се превърна в символ и епицентър на продължаващата от близо шест години гражданска война.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани