Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мисия до Марс – успя ли съвместната европейско-руска програма?

[post-views]
Успешен старт за първата арабска мисия до Марс

eu-mars-mission-239051-360x202Европейската космическа агенция обяви мисията си ЕкзоМарс за успешна, въпреки че съдбата на модула, който трябваше да кацне на Марс, остава мистерия.
На пресконференция в Дармщат по-рано днес, експерти от Европейската космическа агенция признаха, че не са сигурни дали модулът Скиапарели не се е разбил при приземяването си на Марс. Проблем е възникнал с парашута, който трябваше да намали скоростта на апарата при спускането му към повърхността.

Андреа Акомацо – ръководител Космически полети към Европейската космическа агенция, коментира:

„Не само, че функционираше правилно по отношение на графика, но и топлинният щит, който защитава капсулата по време на фазата на навлизане в атмосферата с висока скорост, е сработил безупречно.
От събраните данни можем да видим, че хардуерът е предоставил значими данни. Сега въпросът е да бъде направен анализ защо, когато поставим тези данни в средата на Марс, космическият кораб не показва очакваното поведение.”

Учените напомниха, че всъщност мисията е повече от резултатна. Неин фокус е орбиталния апарат, за който беше потвърдено, че е в изправност и се е включил успешно в орбитата на Марс. Получените данни ще бъдат използвани в подготовката на втората мисия ЕкзоМарс през 2020 г. Това беше и основната цел на Космическата агенция – да обезпечи бъдещия проект и да използва успеха на тази мисия като основание за финансирането му.

Най-ново

Единична публикация

Избрани