Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нормандската четворка утвърди пътна карта за уреждане на конфликта в Украйна

[post-views]
Нормандската четворка утвърди пътна карта за уреждане на конфликта в Украйна

normandskata-4kaСтраните от т.нар „Нормандска четворка” – Германия, Франция, Русия и Украйна, се договориха до края на ноември да бъде утвърдена пътна карта за изпълнение на Минските споразумения и уреждане на конфликта в Източна Украйна. Лидерите на четирите държави се срещнаха при закрити врата късно снощи в Берлин.
Срещата на високо равнище продължи повече от 5 часа. Въпреки принципните си различия, по време на разговорите държавниците се обединиха около мнението, че трябва да бъде постигнат напредък по въпросите за прекратяване на насилието в Донецка и Луганска област.
Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че първа и най-важна цел трябва да бъде незабавното и пълно прекратяване на огъня. Той определи значението на пътната карта като гаранция за прилагането на Минските споразумения. Договорките от 2015 г. съдействаха за прекратяване на въоръжените сблъсъци между украинските въоръжени сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната. Днес проблем са актовете на насилие по протежението на демаркационната линия.
В изявлението си след края на срещата руският президент Владимир Путин обяви, че ще допусне разширяване на дейността в Донбас на полицейската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която наблюдава ситуацията в района. Това е сериозна промяна в позицията на Москва, която досега категорично отхвърляше тази възможност.
Основен проблем остава провеждането на местни избори. Украйна настоява това да се случи само в Донбаския регион, който понастоящем е демилитаризиран.

Най-ново

Единична публикация

Избрани