Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президент в България, президент в САЩ – открийте разликите

[post-views]
Президент в България, президент в САЩ –	открийте разликите

1982099_10202548170896761_6854889864557072742_nНе всяка година избираме президент и не винаги това става едновременно със САЩ – страната, която е избрала първия си президент Джордж Вашингтон през 1789.
Какво се набива на очи? В САЩ кампанията със сигурност засега е по-мръсна, защото вече се извадиха пикантни подробности – даже за начина, по който единият кандидат – Доналд Тръмп общува с жените. По този параграф несъмнено Тръмп има своето българско съответствие в лицето на не един от кандидатите. А те могат да научат на доста неща отвъдокеанския си събрат, стига да се срещнат един ден като президенти. Дори имаме и претенденти с прякори – нещо, с което задокеанските играчи не могат да се похвалят.
В САЩ президентът е държавен глава на Федералното правителство и Главнокомандващ на Въоръжените сили.  Всъщност държавата отвъд океана е първата в света, която приема президентът да е начело на изпълнителната власт, въпреки че страната е от републикански тип. Освен това държавният глава трябва да бъде гражданин на САЩ и да е роден в страната. Трябва да е навършил 35 години и да е живял в държавата, която ще управлява, не по-малко от 14 години. За сравнение – в България за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 г., който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните 5 г в страната.
В САЩ да си президент почти означава, че си най-могъщият човек в света. Президентът в България има по-ограничени правомощия, но въпреки това борбата за поста е не-по-малко яростна. У нас цели 21 кандидат президентски двойки искат да влязат на Дондуков 2, докато в САЩ само двама кандидати са претенденти за Белия дом. За сравнение и дума не може да става.
В България президентът може да бъде избран още на 6 ноември, а в САЩ – на 8-ми, само след два дни. Само че мандатът на българския президент е 5 г – с една повече от този на американския. Е, и по този параграф ударихме в земята американците.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found