Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контраофанзива: Дръзко нападение на ИДИЛ срещу иракския град Киркук

[post-views]

idil_ramadi_irakБойците на джихадистката организация ИДИЛ в Ирак атакуваха северния град Киркук, смятан за петролната столица на страната. Най-малко 11 души бяха убити при атаката, която става на фона на продължаващата правителствена операция по освобождаването на град Мосул от силите на т.нар Ислямска държава.
Атаката срещу град Киркук е била масирана и добре координирана. Според официалната информация на властите група тежко въоръжени атентатори самоубийци за няколко часа са успели да превземат полицейски участък и електроцентрала в околностите на града.
Информационните агенции на ИДИЛ твърдят, че бойците на организацията са успели да превземат общината и един от хотелите в центъра на града.
Властите в Киркук обявиха, че са елиминирали терористи и като превантивна мярка въведоха вечерен час.
Междувременно операцията по освобождаването на град Мосул, столицата на ИДИЛ, продължава по план.
Правителствените сили съобщиха, че са поели контрола над град Бертала, през който минава основна пътна артерия към Мосул. При операцията са убити над 80 бойци на ИДИЛ и унищожени 11 коли-бомби.
Заради военните действия близо 6000 души бяха принудени да напуснат домовете си, което подклажда опасенията на ООН за нова хуманитарна катастрофа. От Червения кръст посочват, че операцията по освобождаването на Мосул може да доведе до огромна бежанска вълна. Според изчисленията на организация над 800 хиляди души могат да останат без дом и ще се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024