Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доналд Туск: Русия работи за отслабване на ЕС

[post-views]
На 28 май започва процедурата по избирането на новите европейски лидери

donald-tusk

Русия се опитва да дестабилизира ЕС, но Брюксел не планира нови санкции срещу Москва, заради военната й кампания в Сирия. Това послание дойде в първия ден на срещата на Европейския съвет в Брюксел. Търговското споразумение с Канада СЕТА, миграцията както и БРЕКЗИТ, са темите, които ще доминират във втория ден на форума на високо равнище.
Поредната кризисна среща на Европейски съвет в Брюксел, която се проведе на фона на изключително обтегната дипломатически среда. Заключението от изказването на председателят на ЕС Доналд Туск, че сред най-големите предизвикателства за 28 членния блок е отношенията му с Русия.

Доналд Туск – председател на ЕС:

„Лидерите подчертаха всички действия на Русия, а именно нарушаване на въздушното пространство, водената дезинформационна кампания, кибер нападенията, намесата в политическите процеси в ЕС и отвъд него. Хибридната война на Балканите, последните разкрития около разследването с полет МХ17. След всички тези примери е ясно, че стратегията на Москва е да отслаби ЕС.”

Европейските лидери обсъдиха идеята за налагането на нови санкциит на Русия, заради военната й кампания в Сирия, но останаха разединени по темата.

Мартин Шулц – председател на ЕП:

„Аз не виждам място от допълнителни санкции, защото няма  единство по темата. Също така няма място за отмяната на вече наложните санкции, което смятам за правилно, защото докато споразуменията от Минск не бъдат изпълнени, трябва да оставим сограниченията в сила.”

По проблема с миграцията, лидерите са единодушни, че трябва да се засили икономическото и търговското сътрудничество с Африка, от където идват голяма част от мигрантите за Европа. Едно от решенията на проблема е освен ускоряването на репратирането на хората с отхвърлени молби за визи, както и затягане на граничния контрол.
Подписването на  споразумението за свободна търговия с Канада – СЕТА, беше отложено в последния момент, след съпротива от страна на белгийската провинция Валония. България подкрепи СЕТА.
Срещата на върха мина и под сянката на Брекзит, но очакванията, че ще е сред темите форума не се оправдаха. След като британците решиха да напуснат съюза, Брюксел беше категоричен, консултациите по въпроса ще започнат, едва когато Лондон официално стартира процедура по излизане, а това ще стана най-рано през март догодина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани