Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Земеделци и Зелени триумфираха на парламентарните избори в Литва

[post-views]
Земеделци и Зелени триумфираха на парламентарните избори в Литва

litva-izboriШокиращ обрат на парламентарните избори в Литва. По данни на Централната избирателна комисия победител в надпреварата е малкият съюз на земеделците и зелените. Така нареченият Аграрен блок ще има между 54 и 56 места в 141 парламент.
До скоро аутсайдери Литовския съюз на селяните и зелените вече е водещата политическа сила. Победата на партияta е историческа, защото за последните 20 години нито една политическа сила, не е успяла да спечели 40 процента от гласове.
Политическите анализатори в Литва, коментират, че успехът на аграрния съюз се дължи на лидерa му Саулиус Сквернелис, който заложи на картата с емигрантите. В предизборната си кампания бившият началник на националната полиция обеща да работи за връщането на хилядите литовци избягали в чужбина.
На второ място се нарежда консервативният Съюз Отечество – Християнемократи на Литва, който досега бе в опозиция, но вече има реален шанс да влезе в управлението на балтийската страна, като коалиционен партньор.
Парламентарният вот се оказа катастрофа за управляващия социалдемократичен съюз, който ще е трета политическа сила, с едва 17 депутата.
Това, което се знае е, че следващото правителство на Литва ще е коалиционно, но не е как ще изглежда.
Мандатоносителят – Аграрният съюз вече обяви, че е отворен за преговори, както с консерваторите, така и със социалистите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024