Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания ще има ново правителство

[post-views]
Испания ще има ново правителство

ispania-pravitelstvoСоциалистите в Испания решиха да отворят пътя към формиране на правителство на малцинството на Народната партия. Това ще даде още един мандат на Мариано Рахой като премиер и ще сложи край на продължаващата политическа криза в страната.
Федералния комитет на Партията на испанските социалисти e решил да се гласува с „въздържал се” в предстоящия изключително важен вот на доверие за правителство на Народната партия. Липсата на вот срещу правителство на малцинството означава, че социалистите дават мълчаливо разрешение на Мариано Рахой да формира кабинет.
139 от членовете на Комитета одобриха решението, 96 бяха против, а 2-ма се въздържаха. Социалистическата партия е дълбоко разделена по темата. Председателят Педро Санчес подаде оставка преди по-малко от месец, противопоставяйки се на сделката с консерваторите.
Хавиер Фернандес – председател на гласуването в Социалистическата партия:

„Аз не мисля, че това е срамно. „Въздържал се” не означава „Подкрепям”. Социалистическата партия стигна до това решение след задълбочен вътрешен дебат и при много трудни обстоятелства, като се има предвид липсата на правителство в страната.”

Решението на социалистите идва едва 2 седмици преди крайния срок за съставяне на правителство. Остават само кръг консултации с Краля и 2 гласувания в Парламента до спасяването на Испания от трети за по-малко от година парламентарни избори и край на политическата стагнация, продължаваща вече 10 месеца.

Най-ново

Единична публикация

Избрани