Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН: Очакваме над 1,5 милиона бежанци

[post-views]

migranti_bejanciИрак пред нова хуманитарна криза. По данни на ООН над 1,5 милиона души се очаква да бъдат засегнатите от продължаваща операцията на правителствените сили по освобождаването на град Мосул от джихадисткото движение ИДИЛ.
Точно седмица от началото на операцията по освобождаването на град Мосул и вече се усеща, предстоящата бежанска вълна. Само за последните няколко дни в центровете за временно настаняване са пристигнали стотици семейства. И това е едва началото на вълната от хора, защото военни действия все още се водят в покрайнините на града. Хуманитарните работници в района посочват, че повече от семействата, които пристигат са недохранени или прекалено уплашени, от живота под знамената на т.нар Ислямска държава.
Байда Мохамед Калаф – жител на село Джазира:

„ От там от къде идвам умирахме от глад. Вижте, така ли трябва да изглежда детето ми. Съпругът ми ме изпрати със семейството да отида при родителите си и ми обеща да ни настигне. Оставихме зад нас десетки други семейства, които не искат да напуснат от страх, независимо, че бойците на ИДИЛ се изтеглиха.”

Именно страха да не бъдат използвани, като жив щит от ИДИЛ възпира голям брой хора да не потърсят спасение в бежанските центрове. Най-голямото притеснение за хуманитарните агенции са децата.
Герт Капелер – УНИЦЕФ:

„Според изчисленията на ООН военната операция в Мосул ще засегне между 1,2 и 1,5 милиона души. Според оценката на УНИЦЕФ от тях 50 процента са деца.”

Освен някакви адекватни условия за живот, УНИЦЕФ е ангажирал и детски психолози, които да работят с подрастващите, защото за последните две години не малка част от тях са ставали свидетели, на всякакви зверства.
В същото време кюрдите – пешмерги обявиха, че много скоро ще освободят град Башига, който се намира на едва 12 км от Мосул, с което ще затворят още една пътна артерия към т.нар столицата на Ислямска държава.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани