Информационен център на Министерство на oтбраната

Кабинетът ще доставя военна техника без конкурс

МО дава военни имоти на община Хасково

Източник: в. Дума

ministerstvo_sgradaПравителството вече ще може да доставя военна техника, без да прилага Закона за обществените поръчки. С промени в наредба се свеждат до минимум възможностите за обществен контрол как и защо се избира един доставчик на армията, ако МС прецени, че при избора му се споделя информация за националната сигурност. Измененията са прокарани чрез отмяната на приетата през 2013 г. Наредба за критериите и реда за определяне на основни национални интереси в областта на отбраната. Предложението е внесено от военния министър Николай Ненчев, а решението е взето миналия петък. Промените са пуснати за обществено обсъждане от МО още на 30 юни, но са одобрени на 14 октомври от министрите на подпис, без да има заседание на правителството.
Според новите текстове министърът на отбраната ще преценява кога да няма конкурс поради спецификата на информацията. Той ще внася предложение до правителството, което ще взима окончателното решение. В редактирания документ е отпаднал много сериозен механизъм, който пречи на МС да харчи милиони безконтролно. В стария вариант има текст, който предвижда всеки проект над 50 млн. лв. да бъде одобрен предварително от НС и чак след това МС да дава съгласие за сключване на договор без обществена поръчка. Сега целият раздел с този текст е премахнат.
"Когато се касае за поръчки, свързани с националната сигурност, така се прави по цял свят, така ще го правим и ние. Не решавам еднолично, имаме Съвет по отбрана и органи, които заседават и взимат конкретните решения. Такава е европейската практика", коментира промените военният министър Николай Ненчев вчера.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top