Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Франция продължава ликвидирането на мигрантския лагер край град Кале

[post-views]
Във Франция продължава ликвидирането на мигрантския лагер край град Кале

kale

Продължава евакуирането на незаконния мигрантски лагер „Джунглата” край Кале, който френските власти смятат да разрушат до края на седмицата. Въпреки че обстановката остава относително спокойна, за момент ситуацията прерасна в стълкновение между полиция и мигранти.
От рано сутринта са създадени хаос и безредици около изходите на лагера. Десетки мигранти са прескочили бариерите в опит да достигнат временния център за обработване на данни. Това е принудило полицията да вземе мерки за възстановяване на реда.
Френското правителство потвърди, че затваря лагера по хуманитарни причини. За напускащите са осигурени достатъчно легла в различни центрове за настаняване и ориентация в цялата страна, а само за ден са подслонени над 2300 мигранти.
Групата на непълнолетните лица без придружител наброява 1300 души. Почти половината от тях заявяват, че имат роднински връзки с хора в Обединеното кралство. Случаите им се разглеждат един по един на базата на сключеното френско-британско споразумение.

Бернар Казньов – министър на вътрешните работи на Франция:

„Обединеното кралство ще приеме всяко непридружено малолетно лице, за които бъде доказано, че имат близки във Великобритания. Британските власти ще обърнат внимание и на случаите с малолетни, които нямат семейни връзки с пребиваващи на Острова, но имат интерес да се установят в страната.”

Когато бъдат изведени всички жители на лагера, той ще бъде окончателно разрушен. Френските власти изразяват опасение, че много от хората, които се надяват да се прехвърлят във Великобритания може да откажат да напуснат. Поради това и с цел предотвратяване на напрежението по време на разрушителните дейности, са разположени допълнителни сили на органите на реда.

Най-ново

Единична публикация

Избрани