Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рекордни нива на въглероден диоксид в атмосферата

[post-views]
Рекордни нива на въглероден диоксид в атмосферата

co2Нивата на въглероден диоксид в атмосферата на Земята са достигнали критично високи нива през изминалата година. Това става ясно от доклада за парниковите газове на Световната метеорологична асоциация към ООН. Очакванията на Организацията са през 2016 г. да бъде надминат и този рекорд.
Климатичните промени навлизат в нова фаза. Тя може да продължи  дълго във времето, дори правителствата да предприемат активни мерки за ограничаване на глобалното затопляне. За това алармираха представители на Световната метеорологична организация към ООН. В световен мащаб средните концентрации на въглероден диоксид са достигнали до 400 частици на милион в атмосферата. Този праг е с 44% над нивата преди индустриалната революция.
Групата експерти по климата към ООН предупреждава, че без намаляване на емисиите от парникови газове, обещанията от Париж за справяне с глобалното затопляне ще останат неизпълнени.

Петери Талас – генерален секретар на Световната метеорологична организация:

„Досега не сме направили достатъчно, за да постигнем целта от градус и половина, която беше определена като най-ниска в Парижкото споразумение. Няма да постигнем и онези два градуса скоро, ако не започнем бърза промяна на модела на емисиите.”

Увеличената концентрация частично се приписва на климатичното явление Ел Ниньо. Но докато неговият ефектът изчезва, човешкото въздействие върху климатичните промени остава константа, добавя Талас.
През ноември в Мароко се очаква нова среща на върха на страните от Парижкото споразумение. Там ще бъдат обсъдени следващите стъпки за противодействие на глобалното затопляне.

Най-ново

Единична публикация

Избрани