Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов” продължава да предизвиква страсти в Европа

[post-views]
Представители на САЩ пред Ройтерс: Твърденията на хусите за нападение над американския самолетоносач "Айзенхауер" не отговарят на истината

samoletonosa4Руската флотилия, съпровождана на самолетоносача „Адмирал Кузнецов”, продължава да буни страстите в Европа. НАТО призова Испания да откаже достъп на кораби до пристанището си в град Сеута, за презареждане на път към Сирия, за участие във военна операция на Москва в страната.
Испанското външно министерство е получило официална молба от Русия да позволи на съпровожданата от единствения руски самолетоносач „Адмирал Куснецов” флотилия да презареди с гориво в пристанището на испанския анклаф в Северна Африка град Суета.
Великобритания реагира първа на новината и не скри, че не одобрява презареждането.
Малко по-късно дойде и реакция от НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди, че руските военни кораби, могат да бъдат използвани срещу цивилното население в Сирия.
Той допълни, че право на всяка страна е сама да реши, които кораби да презареждат на нейните пристанища и кои не.
В руската морска група влизат освен флагоносецът „Адмирал Кузнецов“, един кръстосвач, два разрушителя и четири поддържащи кораба, както и две ядрени подводници.
Миналата седмица бойната група вдига на крак шведските и британските военноморски сили, при преминаването си през Ламанша.
Последните събития са поредната глава във все по-обтегнатите отношения между Русия и НАТО.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани