Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Алфа Рисърч: Половината българи все още не знаят за квадратчето ”Не подкрепям никого”

[post-views]
България покани международни наблюдатели за парламентарните избори у нас

izboriКампанията за Президентските избори и Националния референдум 2016г. предизвиква по-слаб интерес и внимание от страна на гражданите в сравнение с тази за Местните избори през миналата година. Две седмици преди нейния край всеки втори анкетиран (51%) заявява, че не е запознат с нито една проява на кандидатите за държавен глава. Това сочат данните от национално представително проучване на „Алфа Рисърч“ проведено в периода 19 – 24 октомври 2016.
53%  са научили за възможността да се гласува по този начин с квадратчето „Не подкрепям никого”.
Около десет на сто от решилите да участват в изборите заявяват намерение да изберат опцията „Не подкрепям никого“, профилът им е на негласуващите избиратели– най-млади, учащи, слабо интересуващи се от политика, жители на градовете.
Проучването отчита и по-високи декларирани нагласи за участие в националния референдум – 54% към момента срещу 49% заявена готовност през 2015 г.
Със задължителното гласуване са запознати 77% от избирателите.
Според данните най-парадоксална е ситуацията при задължителното гласуване – 51.6% „Да” срещу 32% „Не”. Най-силният аргумент в подкрепа на задължителното гласуване – че така ще се ограничи тежестта на купения и контролиран вот – събира почти двойно по-малко привърженици (46%).

Ще участват в референдума:

2016 г. 54 %

2015 г. 49%

 

Подкрепа за задължителното гласуване:

„за” 51.6% 

„против” 32%

Най-ново

Единична публикация

Избрани