Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рай за пингвините – създадоха най-голямата защитена морска територия

[post-views]
Рай за пингвините – създадоха най-голямата защитена морска територия

pinguins1Край Антарктида, в Морето Рос се оформя рай за пингвини. 24 държави и Европейският съюз се споразумяха за създаването на най-големия морски природен парк в света. Учени и природозащитници приветстват решението – за едните това е шанс за по-задълбочено проучване на причините за глобалното затопляне, за другите е възможност за запазването на най-неопетнената морска екосистема в света.
Това е първият природен парк, създаден в международни води и е прецедент, който 25-членната Комисия се надява да бъде превърнат в правило по пътя към целта 30% от световния океан да бъдат обявени за защитена територия. Създава се зона, от която нито един животински или растителен вид не може да бъде отнет. Риболовът в парка ще бъде забранен за срок от 35 години.
Морето Рос е с площ над 1 милион и 550 хиляди квадратни километра. Защитената зона обхваща 12% от общата площ на Южния ледовит океан и е дом за повече от 10 хиляди морски вида, сред които повечето пингвини в света, антарктически буревестници, антарктически китове, колосален калмар, антарктически костур, много морски птици и други.
Договорката за обособяване на тази защитена зона идва дни след като друга подобна инициатива, за създаване на убежище за китове, делфини и морски свине в Южния Атлантически океан, беше отхвърлена по време на среща на Международната комисия по китолов в Словения.

Най-ново

Единична публикация

Избрани