Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До 2020 г. 67% от дивите животни ще изчезнат

[post-views]
До 2020 г. 67% от дивите животни ще изчезнат

photo_verybig_84800Една тревожна тенденция. Учени предупреждават, че заради човешката дейност до 2020г броят на дивите животни на планетата ще намалее с 67 процента. Това според тях ни прави свидетели на първото масово изчезване на животински живот от времето на динозаврите.
Докладът е изготвен от международната организация Световен фонд за дивата природа и Обществото на зоолозите в Лондон. Колко и да е мрачна тенденцията, ако се вземат мерки сега, то тази тенденция може да бъде спряна.
Луис Макре – мениджър на проекта „Живата планета”:

„ Много е важно да се отбележи, че много от видовете все още не са изчезнали напълно или загубени за винаги. Това означава, че процесът е обратим и все още има шанс за промяна, ако поставим нещата на място им, с което да спасим животински свят.”

Учените смятат, че Земята навлиза в нов период от своята история, който наричат Антропоцен, защото човешката дейност променя все повече планетата, в следствие на което се забелязва масовото изчезване на животни и растения.
Докладът отбелязва, че в момента човечеството, за да покрие консуматорските си нужди, използва ресурсите на планета и половина като Земята.

Тревор Хътчинс –  природозащитник:

„Става въпрос за замърсяването, става въпрос за свръх консумацията, става въпрос за унищожаването на естествената среда, става въпрос за свръх употребата на вода, масовия риболов и към всичко това да се добавят и промените в климат.” 

За учените и биолозите подписаният през 2015г Договор за Климата в Париж, е лъч светлина за спасяването на планетата, а с нея и човешкият вид.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани